miercuri, 16 mai 2012

Porcusorul de Guineea





Porcusorul de Guineea este originar din America de Sud si face parte din familia rozatoarelor. In natura porcusorii de Guineea traiesc in grupuri de cate 5 - 10 indivizi , aceasta forma de viata este avantajoasa pentru ei , avand o mai mare sansa la supravietuire.In genele acestor mici mamifere dragalase a ramas intiparit instinctul sociabil.Porcusorii de Guineea sunt foarte activi sexuali si au o rata buna de reproducere.Astfel , atata masculii cat si femelele sunt apti pentru reproducere la numai 4 - 5 saptamani de viata. Totodata , o femela poate ramane din nou insarcinata chiar si la 6 ore dupa ce a nascut (desi acest lucru ii poate afecta sanatatea).
Porcusorii de Guineea nu trebuie sa ii izolam , nu trebuie sa il tinem in locuri intunecoase , dar trebuie ferit de lumina intensa a razelor solare. Cel mai bine se simte la temperatura camerei. Totodata trebuie stiut , ca porcusorul de Guineea tolereaza mai bine temperatura mai scazuta , decat cea ridicata, deoarece nu are glande sudoripare si este stenoterm, organismul lui fiind sensibil la variatiile mari si bruste ale temperaturii.
Se recomanda ca asternut talas uscat care nu contine uleiuri aromatice.Rumegusul nu este bun ca asternut deoarece porcusorul inhaleaza praful de rumegus si astfel risca sa se imbolnaveasca.
Porcusorilor le place sa se ascunda , este bine ca in interiorul custii - daca aceasta este spatioasa - sa ii punem o casuta , tunel sau alt tip de ascunzis. Acestora le face placere sa inspecteze locuri noi , ei au nevoie de miscare. Daca avem posibilitatea , ii vom lasa putin liberi in locuinta , dar vom fi atenti ca acestia sa nu ajunga la fire electrice.
La un porcusor matur se vor verifica gherutele o data pe luna , si se vor taia varfurile.Gherutele care nu sunt taiate la timp , cresc spre interior , provocand neplacere ,daca sunt prea lungi si chiar durere. In general porcusorilor nu le place baia si nu este recomandata,deoarece samponul indeparteaza grasimile naturale dupa pielea lui.
Porcusorii pot comunica in permanenta cu stapanul prin sunete si prin limbajul trupului.Pentru a putea sa intelegeti mai bine ce-si doreste prietenul rozator , este util de stiut ce incearca sa transmita.
Limbajul trupului - semnale pozitive :
- daca porcusorul sare ridicand picioarele din spate si scutura din cap atunci el este foarte fericit si vesel;
- cand rontaie barele custii, inseamna ca vrea sa iasa la plimabre sau ii este foame;
- daca se da cativa pasi inapoi, se opreste si ridica capul , atentie , acesta urmeaza sa urineze;
- cand isi misca partea posterioara,scotand sunete de joasa intensitate, femela este in calduri;
- atunci cand purcelusul se intinde cu labele inainte, este semn de relaxare si multumire totala;daca in schimb labutele sunt sub el acesta simte nevoia de protectie;
- cand isi intinde capul inainte , este foarte curios;
- atunci cand sta nemiscat, cu privirea fixa, porcusorul se odihneste sau doarme;
Limbajul trupului - semnale negative :
- ridicarea capului in fata altui porcusor este semn de dominatie, dorinta de a impresiona;
- daca sta apatic, intr-un colt al custii toata ziua, ar trebui dus la medic
- atunci cand sta intins pe o parte , mai ales vara, inseamna ca ii este cald;
- daca isi rontaie fire din blanita inseamna ca este stresat;
- atunci cand se ridica pe picioarele din spate sau isi desvelesc incisivii in fata unui alt porcusor este semn de amenintare ori, in cazul unei femele, de respingere a avansurilor facute de catre mascul.
Daca animalul stranuta este cazul sa fie consultat un medic. Un sunet de tonalitate joasa , simplu sau vibrant, emis de obicei atunci cand porcusorul este mangaiat , este semn de multumire si liniste.In schimb, atunci cand dupa sunetul vibrant urmeaza un zgomot brusc sau strigat , poate sa insemne frica sau panica.Sunetele inalte , de scurta durata, repetate sunt adresate de obicei oamenilor si inseamna ca acestora le este foame.Atunci cand porcusorul clantane din dinti inseamna ca cineva sau ceva il deranjeaza.Un sunet patrunzator, de inalta intensitate , inseamna ca porcusorului ii este foarte frica sau il doare ceva.

2 comentarii:

  1. Buna!Acest canal de youtube este creat pentru iubitorii de animale,ca si tine.Contine video-uri traduse in lb romana despre ingrijirea si alimentatia corespunzatoare a iepurilor,porcusorilor de guinea,hamsterilor,dihorilor si alte animalute pe care multi dintre noi le avem acasa si le iubim,dar nu intotdeauna stim sa le oferim ingrijirile adecvate.
    Participa si tu la acest program de educare a posesorilor de animale de companie distribuind video-urile educative.
    Iti multumesc si iti urez o zi minunata!
    http://www.youtube.com/channel/UC7Y7vcNQYQhNOvxIg1pN0BQ

    RăspundețiȘtergere
  2. E porcusorul vostru? Tin minte ca am pozat si eu un porcusor de guinea,la fel ca asta,exact aceiasi poza in spatele blocului... Dar mi-a murit acum un an(era fetita).

    RăspundețiȘtergere